Wat is een Drent?
De Drentsche Patrijshond stamt uit …Drenthe in Nederland. Het is een van de 9 Nederlandse hondenrassen. Erkend als ‘ras’ in 1943, ontstaan in de honderden jaren daarvoor in Drenthe. Een gebied waar de boeren een hond nodig hadden die van vele markten thuis was. Ze hadden geen tijd of geld voor gespecialiseerde honden. Hun hond moest in het gezin kunnen meedraaien, het erf bewaken en natuurlijk behulpzaam zijn bij de jacht. Als jachthond was de Drent ‘all-round’. In het ’takenpakket’ zit zowel het opsporen en aanwijzen van het wild (het ‘voorstaan’) als het ophalen van het wild nadat het was geschoten (apporteren). De Drent is als ‘staande hond’ ingedeeld in rasgroep 7, maar is veel meer dan dat. Maar ja, dat is altijd het probleem als je categorieën moet bedenken…
Huishond
Anno nu is de Drent in de meeste gevallen een huishond. Helaas wordt minder een beroep gedaan op de jacht-instincten, maar het is niet anders in de 21ste eeuw. Huishond zijn gaat de Drent goed af. Hij is graag bij ‘zijn’ mensen. Het is geen hond om altijd in een buitenkennel te verblijven. De Drent is in huis rustig, kan goed tegen een levendig gezin en gaat goed en beheerst om met (jonge) kinderen.
Erfhond
Een Drent is van nature waaks! Hij zal waarschuwen als er iets bijzonders gebeurt. Als de baas reageert en zegt dat het goed is, is het voor hem ook goed. Een Drent is meestal geen allemansvriend, hij is iets afwachtend bij vreemden. Bij dreiging of gevaar staat hij zijn mannetje.
Voorstaan
De naam zegt het al, de Drentsche Patrijshond is heel goed in het opsporen van veerwild. Helaas komen Drenten hier veel minder aan toe dan in de voorbije decennia. Het is ook niet gemakkelijk te realiseren. Je hebt een geschikt terrein nodig en (dus) de juiste contacten. Het is dan wel weer zo dat er niet veel specifieke training nodig/mogelijk is. Uiteraard moet de hond voldoende onder appèl staan, maar verder komt het vooral aan op de natuurlijke aanleg van de hond. Gelukkig is er nog steeds een groep liefhebbers die deze eigenschappen van de Drent benut bij de praktijkjacht en bij veldwedstrijden. Ook wordt er door een aantal fokkers uitdrukkelijk geselecteerd op de aanleg als staande jachthond. Dit is niet voor elke fokker weggelegd (voor kennel van ’t Sterrenmeer niet…), maar het is heel waardevol, het ‘voorstaan’ is misschien wel de meest kenmerkende eigenschap van het ras.
Apporteren
De Drent is ook een prima apporteur. Waterwerk is niet bij alle Drenten favoriet. Als je wil dat je hond makkelijk gaat zwemmen, is het zeer aan te bevelen daar direct in de puppytijd mee te beginnen. Als je (misschien) wil gaan meedoen aan jachttraining/proeven, is dat natuurlijk extra belangrijk.
Is een Drent iets voor mij?
Er is vast heel veel wat u wilt weten over de Drent. Dat kunnen we u hier niet allemaal vertellen, ook al omdat we lang niet alles weten. Er zijn een paar goede boeken over de Drentsche Patrijshond en op internet is ook veel te vinden. Als u daar belangstelling voor heeft, wensen we u veel speurplezier.
Er zijn er een paar aspecten van de Drent die we alvast naar voren willen brengen omdat die volgens ons van belang zijn, als u denkt: Is een Drent iets voor mij?
Eigenwijs?
Ja een Drent wordt vaak gezegd dat ie wat eigenwijs is. Je kan ook zeggen: hij heeft zelf een mening over hoe een ’taak’ het beste kan worden uitgevoerd. En ja, soms ook over het nut en noodzaak van een ‘opdracht’. Een Drent zal niet eindeloos een opdracht blijven uitvoeren alleen maar omdat ‘de baas’ dat zegt. Hij heeft uitdaging nodig, het moet wel een beetje interessant blijven. Het komt er dus op aan je hond goed te ‘lezen’, zodat je ziet wat je kan vragen van je hond. En: geduld…
Alleen thuis?
Een Drent kan zeker wel een paar uur alleen thuis blijven. Natuurlijk moet dat ‘groeien’ en het is het beste om daar vroeg mee te beginnen. Langzaam opbouwen.
Een Drent is wel een echte gezinshond, hij wil bij ‘zijn’ mensen zijn. Het is geen hond om in een kennel te houden. In dat geval zou hij het grootste deel van de tijd alleen (of met andere honden) in een kennel verblijven en dat is niks voor een Drent..
Niet ‘par force’ trainen
Deze opmerking hoor je vaak als het gaat over Drenten. Wat betekent het? Het wil zeggen dat je de druk niet te hoog moet opvoeren als je merkt dat je Drent iets niet ‘wil’. Wanneer ‘wil’ een hond iets niet? Als ie het niet durft of het niet meer interessant vindt. Daar ligt dan ook vaak de oplossig. Begripvol omgaan met een eventuele psychische blokkade en/of de opdracht (weer) interessant en uitdagend maken. Of even stoppen met de training! Leuke, makkelijke opdracht geven, positief afsluiten en klaar. Wordt vervolgd.
Doordrammen werkt averechts. De hond krijgt een hekel aan trainen/werken en misschien ook wel aan jou. Dat helpt niet om in de jaren die nog komen fijn met elkaar te werken.
Je hond straffen door hem pijn te doen is al helemaal uit den boze. Ook schadelijk voor de band tussen baas en hond. Je mag je hond best eens vastpakken of een duwtje geven om hem duidelijk te maken wat je ervan vindt, maar dat hoeft geen pijn te doen. Verder moet het voor een hond altijd 100% duidelijk zijn waarvoor en waarom hij wordt gecorrigeerd. Laten we ontspannen eindigen met een aai over de bol en een vriendelijk woord als ons Drentje ons weer eens vrolijk kwispelend aankijkt: Zo goed? Ja, tuurlijk. Prima gedaan!
Hoeveel beweging?
Dit is natuurlijk een belangrijke vraag als u overweegt of een Drent een geschikte hond is voor. Een Drent heeft meer beweging nodig dan een ‘gezelschapshond’! Zeker in de eerste jaren is het nodig dat hij een paar keer week een uur of langer vrij kan lopen. Hoeft niet elke dag, maar 2 a 3 keer per week is wel aan te bevelen.
Daarnaast natuurlijk 4x per dag een uitlaatrondje. Maak daar ook een leuk uitje van door verschillende routes te lopen. Op de stoep kan de hond netjes leren lopen, op de uitlaat-grasstroken mag hij snuffelen. Dat heeft een hond ook hard nodig. Met zijn neus ervaart hij de wereld om hem heen. Een trainer noemde het ‘de krant lezen’. Wij mensen lezen niet zo vaak meer een krant, maar uw Drent is er gek op.
Disclaimer
Alles wat op deze website wordt gezegd over ‘Drenten’ gaat natuurlijk niet voor elke hond op. Een hond is een individu met zijn eigen leuke en minder prettige eigenschappen. Op deze site kunnen we alleen iets zeggen over algemene raseigenschappen van de ‘gemiddelde’ Drent. En die bestaat niet…