De eerste weken

Het nest ligt bij ons vanaf de eerste dag in de huiskamer. Na een week of 3 zijn de ogen en oortjes van de pups open en gaat de neus zijn belangrijke functie in een hondenleven vervullen: de pups gaan ruiken. Het is belangrijk dat dan direct de indrukken binnen komen waarmee we de honden vertrouwd willen maken. Huiselijke geluiden: stemmen, voetstappen maar ook de stofzuiger, de telefoon en de deurbel. De pups wennen er in die eerste periode ook aan om (voorzichtig) te worden opgepakt. De moederhond neemt de hele verzorging op zich. Niet alleen het zogen, maar ook het likken en masseren van de buikjes om de ontlasting op gang te brengen. En, heel sympathiek richting fokker: ze eet de ontlasting van de pups op en houdt zo het nest schoon. Dat is een paar weken later wel anders, dan moet de fokker vol aan de bak om de omgeving van het nest schoon te houden.

Uiteraard  wordt de hele werpkist elke dag schoongemaakt en gedesinfecteerd. De pups zijn die eerste weken nog vrij vatbaar voor infecties, reden waarom het bezoek wordt geminimaliseerd. Door de eerste moedermelk krijgen ze de antistoffen die de teef bij zich heeft.

Na een week of 4 is het begin van de zindelijkheid al te zien. Als de pups wakker worden, willen ze het nest uitklimmen om te plassen. We zorgen ervoor dat daar goede mogelijkheden voor zijn, het wereldje van de pups wordt wat groter gemaakt door een afgebakend deel van de kamer ‘beschikbaar’ te stellen. De hondjes wennen er zo al aan om het nest (slaapplaats) schoon te houden.

Socialisatie

In de latere weken zorgen we ervoor dat de pups op een ontspannen en prettige manier allerlei ervaringen opdoen. Natuurlijk zal er bezoek zijn en zullen zowel volwassenen als kinderen de pups oppakken, hen aaien en met hen spelen. Maar we gaan ook naar buiten: de tuin in en de buurt door, los wandelen of in kar. Mee in de auto, naar de markt, door het winkelcentrum en naar de manege. Als het even kan ook een keer naar een basisschoolklas, alleen al omdat dat zo’n geweldig evenement is voor alle betrokkenen.

Eerlijk gezegd is dit de mooiste deel van de nestperiode. De pups zijn al echte hondjes die alles wat ze later nodig hebben al aan het oefenen zijn: spelen met elkaar, uitdagen, aandacht zoeken. Ook zie je al rangorde ontstaan en wordt er iets van het temperament van de verschillende hondjes zichtbaar.

Nazorg

Ook nadat we afscheid hebben moeten nemen van ‘onze ‘hondjes, willen we graag betrokken blijven bij hun ‘wel en wee’. Natuurlijk: de honden hebben dan een eigen baas, een eigen huis en gaan hun eigen weg. Maar we vinden het leuk om af en toe nog eens iets te horen. En te zien, want de camera is tegenwoordig altijd in de buurt.

Belangrijker vinden we het dat een pupkoper zich vrij voelt om aan ons te vragen mee te denken als er iets niet zo goed gaat met de hond. Ook zijn we altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden. We weten beslist niet alles (zeker) en elke situatie en elke hond is weer anders, maar misschien kunnen we de nieuwe eigenaar (op weg) helpen. Dat kan gaan over hoe je de eerste dagen en weken omgaat met de hond. Maar ook over de verdere opvoeding, over trainingen en activiteiten met de hond. En misschien (ooit) wel…over fokplannen!